kolposkopi nedir

hpv nedir, hpv genital siğil tedavisi nasıl yapılır

 

 

HPV Nedir ve Tedavisi
HPV nedir?
Human Papilloma Virüsü veyadiğer kısaltılmış adı ile HPV insanda siğil oluşumuna neden olan bir DNA virustür.


 

HPV’nin insana bulaşan 150 den fazla tipi vardır. Bir kısmı cinsel temesla, yolla bulaşmaktadır ve genital bölgede “genital siğil”veya “kondiloma aküminata” adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olur.
Cinsel yolla bulaşan HPV tiplerinden 16’sı karsinojenik olarak değerlendirilmektedir.
Tüm dünyada son yapılan çalışmalarda rahim ağzı kanseri (servikal kanser) etiyolojisinde en önemli etken olarak HPV tip 16 bulunmuştur. Bunu HPV tip 18, 45 ve 31 risk skalasında izler.

Erkekte ve Kadında HPV Ne kadar Yaygındır?
HPV virusunun servikal kanserin gelişiminde en önemli etiyolojik sebep olduğu üzerinde durulmaktadır. Yapılan tüm tıbbi çalışmalarda serviks kanseri hastalarının neredeyse tümünün HPV nin belirli tiplerinden , çeşitlerinden kaynaklandığı gösterilmiştir.
Bu nedenle rahim ağzı kanseri sıklığında azalma, HPV nin tanınması, önlenmesi ve tedavi edilmesi yoluyla mümkündür. Amerikada hastalık kontrol merkezi verilerine göre dünyada cinsel yönden aktif kadın ve erkeklerin yaşamları boyunca HPV ile enfekte olma şansları %70 olarak bildirilmiştir.

HPV Ne Gibi Belirti Verir, Bulaştığı nasıl Anlaşılır?
HPV virüsü yaygın gözlenen diğer virütik enfeksiyonların aksine bir DNA tümör virusudur ve temel olarak mukozal epitelini enfekte ederek hücrelerde kondilom yani genital siğil formasyonu ile sonuçlanacak hücre değişmesini artırıcı etki gösterir..
Genital siğil nedir?Genital siğil lezyonları HPV tipine ve yerleşim yerine gore tek ya da çok sayıda, yumuşak, karnabahar görünümünde, ağrısız olurlar.Genellikle anüs çevresinde, vulvada, vajende, servikste ve peniste kondülomlar yerleşir.


Genital siğiller bazen görüntü vermeden seyredebilir. Bu görüntüsüz durumlarda vulvoskopi ve asit testi ile yapılan ayrıntılı incelemede ufak çaplı siğiller tanılanabilir.
Bazende bo kondilomlar anüs ile vajina arasındaki bölgeyi dolduran karnıbahar görünümlü dev kitlelere rastlanır. Oral - genital seks ile ağız mukozasında da siğiller ortaya çıkabilir ve olumsuz bir çok sonucaneden olabilir.

Genital Siğiller Ve HPV Nasıl Bulaşır?
HPV virüsü ve tabii ki genital siğiller , cinsel yolla bulaşan virüslerin başında yer alır. HPV’nin erkek-kadın arasında bulaşması için mutlaka tam bir cinsel ilişki olması gerekmez, virus ile enfekte bölgelerin birbiri teması ile de bulaşma kolayca olabilir.
Peki bulaştıktan ne kadar sure sonar genirtal siğil aypar veya belirti veriri?HPV nin tipine bağlı olaraktan bu virusun latent dönemi 1-72 aydır. Ancak siğil şeklindeki lezyonların ortaya çıkmadığı bu dönemde de hastalığın cinsel yolla bulaşması da tabii ki mümkündür. Aktif genital siğil lezyonların olduğu durumlarda bulaşıcılık oldukça yüksektir, lezyon yani kondilomlar yok iken bulaştırıcılık da çok düşüktür.

HPV Vücuttan atılır mı, Vücut HPV ‘ yi temizler mi? Kurtulmak mümkün mü?
HPV ile enfekte olan erkek ve kadında bağışıklık sisstemi ile ve virus tipine bağlı olaraktan birinci yılda %70, ikinci yılda %90 , üçüncü yılda %95 oranında immun sistem tarafından ortadan kaldırılır. Virusun vucuttan silinmesi, temizlenmesi HPV tipi ile doğrudan ilişkilidir.
Özellikle kendi DNA’larını konakçı DNA’sına entegre eden yüksek riskli tiplerinde HPV tip 16 , HPV 18 ve özellikle HPV 31 virüsün vücuttan temizlenmesi uzun sürer.
Hastaların %5 inde HPV enfeksiyon devam eder ve bu kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişmesi 15-20 yıllık bir süreci kapsar. Bu nedenle kanser öncesi lezyonların pap- smear tarama testi ile erken dönemde yakalanmaları mümkün ve önemlidir. Genital Siğil şeklinde lezyon ortaya çıkmış ise vulva kanseri riski ile HPV tipi de doğrulanmalıdır.

HPV Testi yapılmalı mı? Önemli Mi?
Evet kesinlikle HPV testi yapılmalı.Günümüzde HPV’nin alt tiplerini belirlemek ve sebebin HPV’nin hangi alt tipi olup olmadığını saptamak mümkündür.

HPV ve Genital Siğil için Kimler Risk Altındadır
Oldukça kolay bulaşıcı ve yaygın olan HPV enfeksiyonunun anormal hücrelere dönüşümünü hızlandıran pek çok risk faktörü vardır.
Bunlar; erken yaşta özellikle 18 yaştan önce ve çok eşli cinsel yaşam, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların varlığı özellikle üreoplasma, klamidya trikomatis ve herpes simpleks tip II, sigara kullanma, immun sistemin, bağııklığın baskılandığı durumlar ,kötü ve dengesiz beslenme ,özellikle vit C ve E, beta karoten ve folik asitten eksik beslenme, doğum kontrol hapı, sigara , uyuşturucu kullanıı ve kişisel hijyenin bozuk olmasıdır.

HPV nin bulaşmasından ve genital siğillerden korunmak mümkün müdür?
Her zaman olmayabilir.Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi birden fazla cinsel eşi, partneri olanların düzenli prezeratifkullanması enfeksiyon riskini azaltır fakat tamamen HPV bulaşmasını engellemez. HPV nin bulaştırıcılığı o kadar yüksektir ki, şüpheli kişilerde kondom kullanımı bile bazen korumayabilir. O nedenle şüpheli kişilerle cinsel ilişkiden mümkünse kaçınılmalıdır.
HPV aşısı nedir, yapılmalı mı?
HPV aşısı virüsün bulaşması ve buna bağlı gelişen genital kanserlerin önlenmesi bakımından önemlidir. Daha once 4 HPV türüne karşı geliştirilen aşının 9 HPV tipine karşı geliştirlimiş yeni bir formu da bulunmaktadır. HPV aşısı genital siğillerin %90 nına karşı koruyucudur. Yaygın kullanılan HPV aşısı Aşı, HPV tip 16,18, 6 ve 11’e karşı geliştirilmiştir.

Genital siğil tedavisi, Kondilom tedavisinde en etkili yöntem nedir?
Cinsel yolla bulaşan siğiller kapsamında olan genital siğil, HPV VİRÜSÜ enfeksiyonu sonucu oluşan hem kadında hem erkekte genital bölgede gelişen karnabahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bazen birkaç bölgede, bazen toplu iğne başı kadar ufak 1-2 tane, bazen çok sayıda, bazen de 3-4 cm. çapında erişebilen ağrısız, kısmen sert kitlelerdir. HPV virüsü bir kez vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlayan genital enfeksiyonlara yol açar.
HPV nin karsinojen etkisini azaltmak ve yayılmasını önlemek için genital siğillerin erken tedavisi önemlidir. Genital siğil tedavisinde artık podofilin, trikloroasetik asit gibi local ilaçlar tercih edilmemektedir.
Daha çok genital siğillerin tedvisinde kriyoterapi yani likit nitrojen, koter,leep yakma ve bizim de tercih ettiğimiz lazer tedavisi en önemli seçeneklerdir.


Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Tedavi sonrası düzenli pap- smear kontrolleri ile yapılacak izlem en az tedavi kadar önemlidir.

HPV tedavisi nasıl yapılır?
Kesin Bir HPV tedavisi var mı?

HPV virüsünün bir ilaçla tedavisi yoktur. HPV belirli bir sure içinde bağışıklık sistemi tarafından vücuttan temizlenir ve tedavisinde temel prensip tekrarlamaları ve bulaştırıcılığı en aza indirmek için genital siğillerin yani kondilomların mümkün olduğunca hızla ve doğru bir şekilde genital bölgeden temizlenmesidir.

HPV açısından mümkün olan erken tanı tedaviyi ve başarıyı etkilemektedir. Kondilom tedavi seçenekleri değişken olup en sık koterizasyon, leep, kriyoterapi ,lokal kremler ve en başarılı yöntemlerden bir olan lazer kullanılmaktadır.

Genital siğiller bittikten sonra vücuttaki virus yükü de doğal olarak azalmakta ve bağışıklığı güçlandiren ek ilaçlar ve vitaminler ( propolis, beta glukan, ahhcc, folik asid, çinko v.b) ile bir süre içinde hpv virüsü vücuttan temizlenmektedir.

 HPV ve buna bağlı lezyonların tedavisi için bize ulaşın.

 

HPV doktoru istanbul