kolposkopi nedir

kolposkopi ve biopsi, kolposkopik biyopsi nasıl yapılır

 

 

Kolposkopi işlemi ağrılı bir muayene şekli değildir. Bu incelemede temel olarak değerlendirilen alan, rahim ağzının dış kısmını oluşturan hücre tabakası ile rahimin içine doğru uzanan kanalı oluşturan hücre tabakasının birleştiği bölgedir ve bu bölgeye skuamo-kolumnar bileşke ya da transformasyon alanı adı verilmektedir. Bu bölge önemlidir çünkü rahim ağzı serviks kanserleri bu bölgeden başlar. Transformasyon alanın koposkop yapan doktro tarafından tam anlamıyla değerlendirilememesi durumunda kolposkopi testi başarısız olarak kabul edilir.


Kolposkopi eşliğinde biyopsi kimlere yapılır
Kolposkopi eşliğinde biopsi kolposkopi maueynesinde anormal sonuç alınan hastalar, smear testinde ASCUS, CİN 1, CİN 2, CİN 3 , LSİL, HSİL, AGUS çıkan ve anormal smera sonucu olan HPV li hastalara kolposkopik biopsi yapılır. Kolposkopik biyopsi ile alınan örneklerde erken dönem rahim ağzı kanser bulguları önerilen tedavilere göre takip edilir. Eğer lezyon saptanmamışsa 3-6 aylık smear kontrolleri yapılabilir.


Kolposkopi ve biopsi nasıl yapılır, kolposkopik biopsi ağrılı zor bir işlem midir
Biopsi vücuttaki herhangi bir dokudan incelenmek için küçük bir parça alınması demektir. Serviks biopsisi ağrılı bir işlem değildir. Serviks sinir lifleri açısından oldukça fakir olduğu için ağrı oluşumu söz konusu değildir.Fakat hasta huzursuz olabileceği ve genellikle de kolposkopi ile yapılan biopsi ye serviks kanalından örmek alınması işlemi olan endoservikal küretaj da aynı anda yapıldığı için sedasyon veya anestezi daha çok tercih edilir olmuştur.
Özel punch biopsi aletleri doktorun biopsi örneğini rahim ağzından istediği yerden dokuyu ezmeden istediği büyüklükte parça almasına olanak verir. Biopsi yapmadan önce rahim ağzına uygulanan özel bir iyod solusyonu biopsi alanının daha net tespiti için kullanılır. Hastaya az bir rahatsızlık verilerek birden fazla biopsiler alınabilinir. Genellikle biopsi alanından çok ciddi bir kanama olmamaktadır. Kanamayı kesmek amacıyla biopsi alanlarına bazı solüsyonlar uygulanabilir. Bu solüsyonlar da ağrıya neden olmazlar ancak birkaç gün süreyle çamaşırınızda ya da pedinizde lekelenme görebilirsiniz.
İşlem çok kısa sürer ve alınan örnekler patolojik incelemeye gönderilerek tanı kesinleştirilir.


Endoservikal küretaj nedir, ne zaman ve nasıl yapılır, tekniği ve sonuçları..
Bazı durumlarda koposkopi yapan doktor serviksten rahim içine doğru uzanan kanal içinden de (endoservikal kanal) biopsi alma gereği duyabilir. Bu işlem servikal biopsiye göre biraz daha ağrılı bir işlem olbilmektedir. Özellikle doğurmamış kadınlarda kolposkopik muayene ile görülemeyen rahim ağzındaki servikal kanalda meydana çıkabilecek oluşumların değerlendirilmesinde yararlıdır. Endoservikal küretaj (ECC) sonucu şüpheli veya mevcut anormal hücre çıktığında , CİN veya kanser şüphesi ile serviksin konizasyon gibi ileri inceleme metodu ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Rahim kanalının içi özel küçük keskin metal küretler ile dört bir tarafı kazınarak buradan materyal ve parça alınarak (her zaman parça gelmeyebilir) patolojik değerlendirmeye tabi tutulur.

Kolposkopi ve biyopsi işlemi riskli midir, biopsi alınmasına bağlı ne gibi sorunlar olabilir .
Kolposkopi ve biopsi alınması işlemi son derece basit ve güvenli bir işlemdir. Bununla birlikte biyopsi sırasında hafif kramplar ve işlemi takiben birkaç gün süreyle hafif kanama da olabilir. Çok nadiren de olsa kanama aşırı miktarlarda olabilir ve ikinci bir müdahale gerektirebilir. Yine de çok nadir olarak işlem sonrası rahim ağzında enfeksiyon gelişebilir. Kolposkopinin komplikasyonları son derece azdır.


Kolposkopi kısırlığa sebep olur mu? Rahim ağzına zarar verir mi?
Kolposkopi yada bu sırada alınacak biyopsiler kısırlığa sebep olmaz ve rahim ağzınıza zarar vermez. Biyopsi ile alınan parçalar çok küçüktür ve o bölgeler tamamen eski haline gelecektir.

Kolposkopik biopsi fiyatları nedir
Kolposkopi eşliğinde biyopsi fiyatları için belirleyici ana faktör doktorun fiyat politikasıdır. Kolposkopi ile biopsi fiyatları için diğer önemli bir husus işlemin lokal veya anetezi ile yapılıp yapılmadığıdır.


Kolposkopik biyopsi sonrası
Rahim ağzından alınan punch biopsi ve rahim kanalından alınan endoservikal küretaj parçacıkları patolojik incelemeye gönderilir ve genellikle 2-3 gün içinde sonuç bildirilir. Eğer herhangi bir anormallik saptanmamış ise doktorun önereceği sıklıkta ve şekilde mueyene ve düzenli smear incelemeleri ile takipler yapılır. Anormallik varlığında ise bu değişimlerin şiddetine göre lezyonun yakılması, dondurulması, LEEP işlemi ya da konizasyon olarak isimlendirlen serviksin koni şeklinde çıkarılması işlemi yapılabilir.

Kolposkopik biopsi sonrası öneriler, dikkat.....
15 gün cinsel ilişki, havuz deniz önerilmez,
Doktorun tavsiye ettiği ilaçları düzenli kullanmak gerekir
Biopsi yapılan günde ya da takip eden birkaç gün süreyle lekelenme tarzında çok fazla olmayan hafif kanamalar olabilir.
Kolposkopik biopsi sonrası olan kanama sırasında vajinal tampon kullanılmaz, bunun yerine ped tercih edilmelidir.
Kanama gittikçe artarsa ya da kesilmez ise doktorunuza haber vermeniz gereklidir.
Kolposkopik biopsi sonrası kokulu akıntı ateş olur ise doktrunuza haber vermeniz gerekir
Biopsiden 2 hafta sonra doktorunuz sizi kontrole çağıracaktır. bu kontrole kadar cinsel ilişkide bulunmayınız